Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології ім. З. Й. Красовицького

Адреса:

м. Суми, вул. 20 років Перемоги, 15

29 жовтня – Міжнародний день псоріазу

«Всесвітній день псоріазу», починаючи з 2004 року, проводиться з ініціативи Міжнародної Федерації Асоціацій хворих на псоріаз щорічно 29 жовтня. Цей День присвячений людям, хворим на псоріаз або псоріатичний артрит і вже став, по істині, глобальною подією, яка дає голос мільйонам чоловік, хворих на псоріаз по всьому світу.

Міжнародний день псоріазу спрямований на підвищення поінформованості населення про дану проблему, на розвиток системи охорони здоров’я в цьому напрямку, на підтримку людей, які страждають на цю недугу.

Причини виникнення і розвитку псоріазу до цих пір не встановлені. Це захворювання, яке супроводжується лущенням та запаленням шкіри було відоме ще з давніх часів. Перші згадки про цю хворобу знаходимо у трактатах давньої медицини, в Біблії, працях середньовічних європейських лікарів та лікарів арабської школи. Однак лише в 1841 році  Фердинанд Гебра остаточно виділив це захворювання в самостійний дерматоз, що отримав назву «псоріаз».

За сучасним визначенням псоріаз (псоріатична хвороба) – це системне хронічне імуно-опосередковане захворюван­ня, яке вражає переважно шкіру та суглоби. Захворювання може виника­ти як в дитячому, так і в дорослому віці, найчастіше в другій і третій дека­дах життя. За даними з різних джерел захворювання характеризується тривалими рецидивами, повною або частковою втратою працездатності, високими рівнями інвалідизації та соціально-психологічною дезадапта­цією пацієнтів. Часто псоріаз стає причиною ураження суглобів, внутрішніх органів, нерідко супроводжується вторинними мікробними ураженнями шкіри та суперінфекцією. Тяжкі форми псоріазу та псоріатичного артриту асоційовані з підвищенням рівня смертності. Псоріаз суттєво знижує якість життя пацієнта. Негативний вплив на якість життя є порівняним з таким при ішемічній хворобі серця, діабеті, депресії та раку.

За даними Міжнародної Федерації асоціацій псоріазу, його поши­реність у світі коливається в межах 1,2-5% в загальних популяціях, ста­новлячи в середньому близько 3%.

В Україні статистичні дані щодо захворюваності на псоріаз суттєво відрізняються від середніх показників в Європі і світі, оскільки поши­реність хвороби протягом останніх десятиліть неухильно зросла – від 114,8 на 100 тис. населення в 1994 р. до 265,2 на 100 тис. в 2018 р., серед яких було 611 дітей, в тому числі по Сумській області  станом на 01.01.2019 зареєстровано 2890 хворих на псоріаз, серед них 156 дітей.

Псоріатична хвороба може спричинятись у будь-якому віці, незалежно від статі; хворіють діти, підлітки, молоді люди віком від 17 до 25 років, особи зрілого та похилого віку. Найбільш чисельна група хворих на псоріаз – це молодь віком від 17 до 25  років.

Клінічні форми псоріазу дуже різноманітні і можуть відрізнятися одна від одної так, що, на перший погляд здаються абсолютно різними захворюваннями. Найчастіше псоріаз починається у вигляді дрібних папул рожево-червоного кольору, які потім збільшуються до розмірів краплини. Поверхня папул вкрита сріблясто-білими лусочками, що додає поверхні папули сірувато-білого відтінку. Лусочки рихлі і легко видаляються з поверхні при пошкрябуванні. Псоріатичні папули схильні до периферійного зростання і злиття. Спочатку вони досягають розмірів монети, потім зливаючись, утворюють химерні фігури на тілі хворого. Внаслідок злиття папул виникають ділянки суцільного ураження шкіри розміром з долоню і більше. Псоріаз може уражати всю шкіру, тоді вона набуває яскраво-червоного відтінку і лущиться крупнопластинчатими лусочками – псоріатична еритродермія.

Псоріатичні висипи можуть локалізуватися на будь-яких ділянках шкіри, але переважно вони розташовуються симетрично на розгинальних поверхнях верхніх і нижніх кінцівок, а потім на шкірі тулуба і волосистої частини голови. Іноді захворювання починається з ушкодження волосистої частини голови, і тривалий час є єдиним проявом псоріазу.

Приблизно у 10% хворих уражується шкіра долонь і підошов та пластинки нігтів. Ураження нігтів має подвійний характер:здебільшого на поверхні нігтьових пластинок з’являються точкові ямкоподібні заглиблення, і нігтьова пластинка стає схожою на поверхню наперстка (симптом наперстка), в інших випадках виникає піднігтьовий гіперкератоз, нігтьова пластинка стає брудно-жовтою і легко кришиться (псоріатична дистрофія нігтів).

При псоріазі приблизно у 5% пацієнтів уражуються дрібні і великі суглоби (псоріатична артропатія), що часто призводить до інвалідизації.

На теперішній час існують різні засоби і методи лікування псоріазу, в залежності від клінічної форми псоріазу та ступеню тяжкості перебігу псоріазу – від застосування топічної медикаментозної терапії до системної терапії у вигляді фототерапії або  медикаментозної системної терапії з використанням біологічних препаратів, цитостатиків, імуносупресантів.

Лікування пацієнтів з псоріазом здійснюється у закладах, що надають спеціалізовану медичну допомогу.