Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології ім. З. Й. Красовицького

Адреса:

м. Суми, вул. 20 років Перемоги, 15

Сифіліс хронічне венеричне інфекційне захворювання

Сифіліс хронічне венеричне інфекційне захворювання, що вражає шкіру, слизові оболонки, внутрішні органи, кісткову і нервову систему, збудником якого є бактерія – трепонема паллідум (бліда спірохета).

Як передається сифіліс?

Ви можете заразитись сифілісом безпосередньо при контакті з сифілітичною виразкою під час сексу, хоча можливе й пряме зараження внаслідок потрапляння трепонем у рану на шкірі. Зараження відбувається й непрямим шляхом, через побутові речі, інфіковані трепонемами (ложки, чашки, зубні щітки, рушники тощо)

Як проявляється сифіліс?

Через 3-4 тижні після зараження в тому місці,де  проникла інфекція, з’являється виразка. Звичайно  виразки виникають на статевих органах  або біля них, біля ануса, або в прямій кишці, в роті, на червоній кам’ї губ. Крім цього, виразки можуть з’являтись на інших частинах шкіри – екстрагенітальний шанкр.

Через деякий час ранка заживає, проте це не означає, що людина одужує. В цей самий час інфекція інтенсивно розмножується і пересувається по організму. При цьому хворий може відчути головний біль, загальну  слабкість, лихоманку.

При прогресуванні сифілісу виникає висип на любій частині тіла – шкіри тулуба, долонях, підошвах, слизових оболонках. Елементи висипу заразні, будь-який фізичний контакт – сексуальний або не сексуальний з пошкодженою шкірою або слизовими оболонками хворої особи може призводити до зараження. Якщо хворобу не лікувати, то вона може перейти в хронічну форму. При цьому шкірні висипання то виникають то зникають, а людина може відчувати себе майже здоровою і не звертатися до лікаря. Однак задовільне самопочуття оманливе, так як бліда трепонема проникає у всі тканини і органи, вражає печінку та нервову систему.

Через кілька років на тілі людини з’являються виразки, повільно руйнується нервова система,внутрішні органи, кістки, хрящі. Найчастіше страждає серце, судини та аорта.

Про сифіліс говорять: «Мавпа всіх хвороб». І це дійсно так. Приблизно три десятки захворювань мають схожу зовнішню картинку з первинною сифіломою: від банальної гнійної інфекції (піодермії) до онкології.

Що ж робити, якщо ви виявили у себе виразку в інтимній зоні або інші підозрілі висипання на шкірних покровах або слизових оболонках? Не панікуйте і не спішіть лікуватись самостійно.

Зверніться до висококваліфікованого дерматовенеролога нашого КНП СОР «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології ім. З.Й. Красовицького», який призначе сучасні методи діагностики для встановлення діагнозу.

Діагностика на ранніх стадіях проводиться шляхом дослідження виділень сифілітичної виразки і виявлення в ньому збудника сифілісу.

Клініко діагностична лабораторія нашого центру єдина в області має у своєму распорядженні 5 специфічних тестів на сифіліс, які є «золотим стандартом» в діагностиці – дозволяють діагностувати захворювання навіть в самих складних випадках.