Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології ім. З. Й. Красовицького

Адреса:

м. Суми, вул. 20 років Перемоги, 15

Мікроспорія – небезпечне грибкове захворювання

В сучасних умовах актуальності набувають грибкові захворювання шкіри (дерматофітії), серед яких найбільш поширена мікроспорія, викликана грибами роду Microsporum.

В області зберігається тенденція до зниження захворюваності дерматофітіями, –  зареєстроване зниження показника на 15,7 %, з 21,4 на 100 тисяч населення до  18,0. Але залишається вищою (+12,8 %) за середньоукраїнську (Україна І півріччя 2018 – 15,7). Проте настороженість викликає той факт, що питома вага дітей сере всіх захворілих досягла 76,6 % .

Епідемічна ситуація зберігається напруженою, так як основне джерело зараження – коти і собак, особливо бродячі. Ріст  захворюваності має сезонний характер через більш часті контакти дітей з тваринами у літньо – осінній період.

Зараження  відбувається при безпосередньому контакті з хворими тваринами або предметами, інфікованими шерстю або кірками зі спорами гриба, рідше – від хворого мікроспорією через предмети побуту (постільна білизна, рушник, одяг,  головні  убори, гребінці, іграшки) і  дуже  рідко – від грунту. Інкубаційний  період  триває  від 5-7 днів   до 4-6 тижнів.

Виділяють мікроспорію шкіри волосистої частини голови і гладкої шкіри тулуба.

Клінічно  на гладкій  шкірі  мікроспорія  проявляється кільцевидними  еритематозними  вогнищами  з лущенням, пухирцями і  кірками; на  волосистій  частині голови  – різко обмеженими  круглими  з лущенням  вогнищами.  Волосся  обламане на  рівні  3-5 мм  над шкірою і  покрите, ніби «муфтою», сіровато – білим  нальотом, що формується зі спір гриба.

Діагноз мікроспорії основується на  клінічних даних  і  підтверджується мікроскопічно ( виділення грибів  у  волоссі  і  лусочках)  та бактеріологічно, а  також дослідженням  вогнищ  ураження   в  променях лампи Вуда.

На  сьогоднішні лабораторна  діагностика мікроспорії  в  повному  обсязі  проводиться в  клініко-діагностичній  лабораторії КЗ СОР “Сумський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер” . Лікування  хворих мікроспорією проводиться  амбулаторно чи стаціонарно, в  залежності  від ступеню розповсюдженості  процесу  і  локалізації.

При виявленні перших ознак захворювання обов’язково потрібно звернутися до лікаря для проведення діагностики та отримання адекватного лікування.

Профілактика мікроспорії включає своєчасне виявлення, ізоляцію і адекватне лікування хворих мікроспорією. В обов’язковому порядку необхідно проводити періодичні медичні огляди в дитячих установах. Після виявлення хворої мікроспорією дитини, її необхідно терміново ізолювати від інших дітей, а потім направити для діагностики та лікування в дерматовенерологічний заклад на території  обслуговування. Всі, без винятку речі, що належать хворому мікроспорією, необхідно піддати обов’язковій дезінфекції. Також в обов’язковому порядку, всі, хто контактував з хворим, повинні пройти обстеження.